2008. december 26., péntek

Névérték

Teljesen véletlenül akadtam erre az oldalra, arról vannak cikkek hogy bizonyos dolgok honnan kapták a nevüket (pl Ferihegy, Barbie-baba, Boeing), vagyis kik állnak a név mögött.

Nekem különösen a Kalasnyikov-ról szóló cikk tetszett(kiemelés tőlem):






A fegyvert tesztelték sivatagban és esőerdőben, hőségben és negyvenfokos fagyban, betonra dobták, vízbe mártották. Mivel mindent kibírt, elfogadták az AK–47-est (Avtomat Kalasnyikova; a szám az 1947-es évre utal, tehát az autodidakta tervező még nem volt harmincéves, amikor a szakmai csúcsra ért), és 1949-ben rendszeresítették a szovjet hadseregben.A Kalasnyikovnak csupa előnyös tulajdonsága van: karbantartást alig igényel, bárki képes lőni vele, szinte nem tud elromlani, és megfelel az olcsó tömeggyártás követelményeinek. Nemcsak a Varsói Szerződés országaiban rendszeresítették, hanem több afrikai országban, a vietnamiak pedig az amerikaiak elleni háborúban, sőt az amerikaiak is lőttek az ellenségtől zsákmányolt fegyverekkel.Mivel a szovjetek nem szabadalmaztatták, számos országban gyártották – hol engedéllyel, hol anélkül –, így Magyarországon is. Becslések szerint legalább százmillió készült belőle, és több mint ötven ország hadseregében használják, ott díszeleg Mozambik címerében, a Hezbollah zászlóján és az afgánok faliszőnyegein.


A tervezőből idős korára előjött az üzleti szellem – pontosabban ekkor jöhetett elő –, és kereskedelmi célokra eladta a nevét egy német vállalatnak. Árulnak Kalasnyikov esernyőket, zsebkéseket, de még hódeszkát is, a Ladának az egyik terepjárója is az ő nevét viseli, meg persze egy vodka. Kapható olyan MP3-lejátszó, amely pontosan illeszkedik egy Kalasnyikov tölténytárának helyére. Izsevszkben látogatható egy Kalasnyikov-múzeum is.