2008. november 1., szombat

Amerika választ avagy miért nem csípem az USA-t

Na jó el kell áruljam hogy amerikanisztika szakon végeztem a Szegedi egyetemen (lehet röhögni), tehát van véleményem (nem feltétlenül pozitív) az országról, meg az ott élőkről.


Persze én sem szeretem az általánosítást mert alapvetően butaság, de sajnos a tények makacs dolgok.

Az apropó erre a post-ra egy cikk amit most olvastam, az amerikai elnökválasztásról ami november első keddje ha jól tudom vagyis 4 nap múlva lesz. A bekezdés amin kiakadtam:



'Az amerikaiak tényleg nem ok nélkül lehetnek büszkék magukra. Az elmúlt száz évben megnyertek két világháborút, és a vietnami kudarc ellenére végül győztesen kerültek ki a hidegháborúból is. Először küldtek embert a Holdra, nekik vannak a legjobb egyetemeik, az ő filmjeiket nézi és az ő zenéjüket hallgatja a fél világ. Az övék a legerősebb gazdaság, amelynek növekedése a lakosság példátlan gyarapodásával, egy erős és széles középosztály kialakulásával járt együtt, amelynek tényleg nem okoz gondot egy családi ház, néhány nagyobb autó és az évi rendes nyaralás finanszírozása.'



Próbálok intelligensen dühöngve reagálni.

Először is: semmi bajom az amerikaiakkal (és a szőlő sem savanyú, nem erről van szó).

Ami engem idegesít az az hogy kiskoruk óta beléjük nevelik hogy azzal hogy ők amerikaiak, sokkal okosabbak, bátrabbak stb mint a többi ország lakói. És persze ezt készséggel el is hiszik.


Persze az egy teljesen más világ (nálunk például elképzelhetetlen hogy apuka minden reggel kimegy a kertbe, és felhúzza az amerikai zászlót az ott álló rúdra. Ott ez teljesen normális.)

A gazdaságról... Persze hogy erős a gazdaság, mivel az ország 200 éves, a területe tele van nyersanyaggal (olaj c-c), munkaerő pedig folyamatosan áramlik az országba.

Ami böki az emberek csőrét (főleg az európaiakét), az a mérhetetlen arrogancia amivel az USA a szabadság harcoasaként és a világ csendőreként tetszeleg - egyre gyengébben. Európából persze tisztán kivehető a furcsa egybeesés az USA által indított 'felszabadító háborúk' és az ott található olaj mennyisége közt. Számomra hihetetlen hogy olyan szintű agymosás folyik odaát hogy az átlagember tényleg elhiszi hogy az USA bárkinek segít aki elnyomás alatt áll... Kedvem lenne megkérdezni tőlük hogy 1956-ban Magyarország miért nem kapott ebből a hatalmas szabadságharcos segítségből, de tudom hogy azt se tudnák miről beszélek. Az meg csak hab a tortán hogy a nagy demokrácia népe az indián nép tömegmészárlásának eredményeként lakta be kis hazáját, a behozott több millió szerencsétlen afrikai rabszolgasorba döntéséről már nem is beszélve (akit érdekel a téma, olvassa el Alex Haley könyvét, a Gyökerek-et).

Következő vesszőparipám az amerikai oktatás. Egy szélsőséges kiragadott példa az evolúció oktatása. Rengeteg helyen olvashattuk hogy több amerikai államban az evolúció tanítása BE VAN TILTVA BIOLÓGIA ÓRÁN. Szerintem ez sok mindent elmond az egész országról.

És akkor még nem beszéltünk az amcsik fegyver mániájáról sem. Magyar szemmel egyszerűen hihetetlen szabályok vannak a fegyverviselésre. Mind ismerjük a hírhedt lövöldözős történeteket, de ezen konkrétan kiakadtam:


'Massachusetts állam törvényei szerint megfelelő felügyelet, valamint szülői-, illetve törvényes gondviselői engedéllyel gyerekek is elsüthetnek kézifegyvert...'


Erre sem lennék büszke a helyükben. Bár az némi pozitívum hogy az amerikai törvények szerint ha lelősz egy betörőt a házad területén belül, ALAPBÓL önvédelemnek minősül, nem úgy mint nálunk ahol talán majd mostanában készül hasonló törvény- persze itt még mindig bizonygatnod kéne hogy önvédelem volt. Szóval ezért van az hogy míg Amerikában a házba befelé húzza az ember a lelőtt embert, nálunk kifelé nehogy közünk legyen hozzá...

Mi is van még?? ÁÁÁÁ igen, a kiotói egyezmény. Az USA egyike azoknak az országoknak, akik nem hajlandók aláírni az egyezményt, pedig jelentős részt hasítanak a kibocsátott gázok mennyiségéből.

Végezetül pár anekdota és egy vicc.


Két-tannyelvű gimnáziumba jártam, vagyis néhány tantárgyat angolul tanultunk, plusz jöttek hozzánk amerikaiak akik beszélgetős órákat tartottak. Valami olyasmi keretében jöttek mint a Doktorok határok nélkül, nyilván nem sok pénzért, de szerettek volna kezdeni magukkal valamit. Nos az egyik félévben egy szimpatikus nyugdíjas bácsit kaptunk, ha jól emlékszem, Johnson-nak hívták. Nos egy beszélgetés alkalmával kiderült hogy ő a hatvanyvalahány évével életében nem tanult kémiát (vagyis tényleg fogalma sincs mi az hogy atom vagy bármi - na jó nem mondom hogy atomfizikus vagyok de azért annyi hozzátartozik a műveltséghez hogy az ember nem rohan ki a medencéből ijedten ha valaki azt mondja neki hogy hidrogén és oxigén van a vízben). Viszont minden évben Hawaii-on nyaralt. Na ez az amit minden gimnazista szeret hallani, amikor minden nap 7.30-tól 14:30-ig görnyed a suliban, aztán hazamegy tanulni este nyolcig.

Angoltanárnőnk tanított egy fél évet USA-ban és mesélt érdekes dolgokat. Az állami iskolák tényleg olyanok mint a filmekben, biztonsági kapukkal a bejáratnál ahol elszedik a fegyvereket(!). Továbbá nem ritka hogy egy bedrogozott tanulót visznek el óráról a rendőrök. A kölcsönös nemi erőszakkal való vádaskodás paranoid félelme miatt pedig egy diák és egy tanár nem maradhatnak kettesben egy helységben.


És végül a vicc, minden amerikanisztikás kedvence:


- Hogy hívják amerikában az okos embert?

-Turista.



( A sok sok gonosz gondolat mind a saját véleményem és mint ilyen nem törvénysértő. )

0 megjegyzés: