2008. november 12., szerda

Bandák

Tele vannak a hírek mindenféle gyerek-meg fiatal bulvárhírekkel. Tanárverés, lövöldözés, gyilkosság, metró-alagútban szaladgálás meg a fene tudja mi van még szinte mindig. Azon gondolkodtam hogy vajon csak mostanában ilyenek a kölykök? És ha igen, miért??

Az ember persze nem emlékszik mindenre kiskorából, szűrőn keresztül látja ezeket a dolgokat. Egy dolog azonban biztos: a mi generációnk (kb 28 évesek) sokkal jobban járt mint azok akik most nőnek fel. Volt a témáról pár vicces levél is, nem emlékszem mindenre, de a lényeg benne volt.

Az ember akkor jön rá ezekre a dolgokra, amikor látja a mai gyerekeket. Annyi minden van hogy azt se tudom hol kezdjem.

A nyolcvanas évek egy más világ volt. Mi nem voltunk körülvéve ennyi játékkal, mesével meg minden effélével. DE ettől még jól szórakoztunk. Suli után lementünk a játszótérre - igen arra amire most azt mondják balesetveszélyes. Mi meg irtó jól szórakoztunk a hintán, a mászókán - még fogócskáztunk is rajta. rohangászunk a lakótelepi játszótéren, sőt még azt is megtettük hogy a panelházak közti résen kúsztunk át. Akkor még mozogtak a srácok. Ha késő volt, a szülő lekiabált a gyereknek... fölmentünk, anyánk lecsutakolt minket aztán megnéztük az egyetlen TV-adón az egyetlen esti mesét, a maci után. Amikor kicsik voltunk, főleg magyar és kelet-európai meséket néztünk:

Frakk
Vízipók csodapók
Pom-pom
Kukori és Kotkoda
A nagy ho-ho-ho horgász
Mézga család
Kérem a következőt!
Pityke őrmester
A kockásfülű nyúl
Magyar népmesék
Kisvakond
Lolka és Bolka
Mazsola És Tádé
Pampalini
Mekk Mester
Pumukli
Süsü
Magyar népmesék

Amikor nagyobbak lettünk, vasárnap délutánonként volt Walt Disney rajzfilmekből válogatás. Ez egyfelől jó emlék, mert akkor volt a Csipet Csapat, Gumimacik stb, aztán voltak jó kis sorozatok is mint az Ausztrál Expressz, Zorro kalandjai meg ilyesmi. A rossz az volt benne, hogy még mindig emlékszem a bevezető zenére, és összeszorul a gyomrom, hogy akkor holnap suliba kell mennem...

Nem ültünk egész nap a TV előtt. Volt viszont LEGÓ-nk, ha valakinek volt matchbox-a (persze akkor fogalmunk se volt róla, miért is mecsbox a mecsbox), vagy nyugati Barbie-ja, ő volt az irigyelt kölyök.

Ami a lényeg: nem voltak bandák, akik söröznek meg arcoskodnak a játszótéren. Nem volt drog meg ilyesmi. Ha valakinek volt zsebpénze vett egy Turbo vagy másmilyen rágót, vagy később egy Lutra albumot(Sebesség pl de volt WWF-es és Barbie-s is).
Ezek persze általánosítások de abban biztos vagyok hogy mi sokkal jobban meg voltunk nevelve mint a mai gyerekek. Akkoriban még ráértek a szülők a gyerekkel foglalkozni, nem melóztak 10 órákat (jó biztos volt olyan is, de nem az volt a jellemző).

Később csak ámultunk amikor megjelent kis világunkban a számítógép. A hangulatra nem csak én emlékszem szívesen... Ha valakinek a családja vett egy gépet, mindenki rohant át játszani. Volt a boszis játék - Wizard of Wor volt a címe tán, voltak egyszerű de frankó lövöldözős meg mászkálós játékok. Jó sok joysticket elrontottunk az Ősember olimpiával :-)

Hát az tuti hogy mi nem balhéztunk a villamoson - a szüleink simán lekevertek volna egy nyaklevest ha olyasmit csinálunk ami ma mindennap látható a városban. A mai kölykök hiába vannak körülvéve ezer játékkal, nem tudnak játszani. Mi nem szexeltünk 14 évesen, nem bagóztunk 8 évesen, és nem rúgtunk be minden pénteken amikor ötödikesek voltunk. Biztos mi is rém rosszak voltunk de nem ilyen szinten.


(ÖÖ kicsit olyan lett ez mint a Nagy Bandó féle Kocka utcában:

'Mi még nem álldogálltunk az aluljáróban mert nem volt. És nem lötyögtünk egész este a diszkóban mert em volt. És nem vesztettük el az eszünket a pénz miatt, mert egyik se volt.')

2 megjegyzés:

aGinger írta...

óigen, ez mind igen...főleg az, mikor 10-12 floppy-val rongyoltunk át a szomszédba (akinél volt úúúú számítógép)a legújabb játékkal, és ebből persze az utolsó halt be telepítés közben, mindig és örökké...! Lutra albumom meg nekem is volt, és gyűjtöttem a műanyag állatokat is...80as vagyok-e? :D

Ildee írta...

És Kockás, Hahota, Bucó szetti tacsi stb, tele van a pince ezekkel :-)