2009. május 13., szerda

Az ingatlanadóról ismét, higgadtan

A tegnapi magyar internetforgalom nagy részét szerintem az tette ki, hogy a jövőre bevezetendő ingatlanadóról szóló cikkeket, bejegyzéseket kommentelték szanaszéjjel az emberek, a téma senkit sem hagy hidegen.

Az egyik forrongó hely az index volt, ahol megjelent egy cikk ('Szlovák rendszámú ház nincsen') ami azt ecsetelte, hogy egy átlagember nem fog többet fizetni az új adóval, mivel az adósávok tologatásával pont annyit nyer vissza, amit így befizet majd:

'A jövedelmek eltitkolása ellen a legjobb fegyver a vagyoni típusú adók hangsúlyosabb szerepe. A parlament által most tárgyalt 2010-es adótörvények keretében bevezetendő ingatlanadó részleges megoldást jelenthetne. A vagyon, mint a gazdagság leképeződése talán a társadalmilag legelfogadottabb, objektív adóalap. A vagyoni típusú adók GDP-hez viszonyított aránya Magyarországon az uniós átlaghoz képest kifejezetten alacsony (ez általánosságban jellemző az újonnan csatlakozott országokra). A jövedelmeket viszonylag könnyű eltitkolni, a BMW-t ki lehet vinni Szlovákiába, de a legfontosabb vagyoni elemet, a lakást, a házat viszont már nehéz elrejteni. Nem arról lenne szó, hogy a már adózott jövedelemből vett ingatlanra most újabb adót vetnének ki, a cél pontosan az kellene legyen, hogy az adóelkerülésből felhalmozott vagyonból végre fizessék meg a közteherviselést szolgáló részt. Úgy gondolom az ingatlanadó bevezetése az adóikat becsületesen megfizető emberek számára akkor elfogadható, ha az új adónem bevezetésével párhuzamosan olyan személyi jövedelem adó (SZJA) teher csökkenés is párosul, melynek eredményeként a terhek nem növekednek , sőt inkább csökkenek.

Úgy gondolom, hogy az ingatlanadó bevezetésével a becsületesen adózó emberek nagy része biztosan nyerne. Tökéletes adórendszer nincs, az ingatlanadó alkalmazása óriási elmozdulás lenne a mostani igazságtalan rendszerhez képest, optimális esetben a „vesztesek" a jövedelmüket eddig eltitkolók közül kerülnének ki. Érdemes elgondolkodni rajta!'


Na ez mindenkinek felvitte a vérnyomását. Pár gondolat részemről:

1. Számomra hihetetlen, hogy vannak olyanok, akik ebben a formában ezt beveszik. Mármint hogy tényleg nem jelent többlet ráfizetést. És le is hülyézik azokat, akik ezt nem veszik be, sőt egyből elkezdik anyázni azt, aki ezt az egész koncepciót kiröhögi, és tényként kezelik, hogy az illető biztos adócsaló, és csak azért ágál, mert nem akar semmit betenni a közösbe. Ez pofátlanság.

2. Tökéletes önellentmondás:

'Nem arról lenne szó, hogy a már adózott jövedelemből vett ingatlanra most újabb adót vetnének ki, a cél pontosan az kellene legyen, hogy az adóelkerülésből felhalmozott vagyonból végre fizessék meg a közteherviselést szolgáló részt.'

Márpedig pontosan ezt jelenti. Példa: vettünk (az adózott fizetésünkből) egy panelt 11 M-ért, ebből 6M a hitel. Ezután fizettünk kb 500000 Ft illetéket. Őszintén szólva én már ezt az egész illeték dolgot is jogtalannak tartom(miért 'illeti' bármi az államot abból amit az adózott fizetésemből veszek, hiszen nem tesz érte semmit, nem szolgáltat vagy ilyesmi). És most fizessünk a lakásért minden évben adót mert így igazságos. Hö-hö.

3. Magyar adóhelyzet

A legfőbb érvük a kardoskodóknak az hogy sok a potyautas az országban. Ez így is van. De erről nem az tehet, aki becsületes, miért őt büntetik még egyszer? Tessék megoldani a problémát, nem pedig pótcselekvésből hadonászni. Szar a rendszer, és akinek van esze, az ezt ki is használja. Nahát tessék, kedves illetékesek, tessék dolgozni (khm, végülis ezért kapják a nem kis fizetésüket), és kitalálni hogy lehet helyrehozni az egészet, és persze meg is csinálni (törvény, végrehajtás stb), nem csak pofázni aztán széttárni a kezeket.

Mert miről is van most szó: 10-en utaznak a buszon, 2 utasnak van jegye, a többinek nincs. Micsinál az ellenőr? Mindenkit megbüntet, mondván nincs pénz a poytázók miatt, ezért fizessen az is (még egyszer), aki nem csalt.

Mert ez az alapkoncepció, hogy minden állampolgár potenciális adócsaló, ezért van szükség plusz adóra.

Kikérem magamnak.

4. Külföldi példák

Gondolom nem csak engem idegesítenek a nagyon okos hozzászólók, amikor elkezdik ecsetelni hogy jaj jaj bezzeg nyugaton mekkora ingatlandó van meg ilyesmi. Vesd össze szépen a jövedelmi adatokat, meg azt hogy hány százalékot vonnak le (európában nem sok helyen vonnak le többet, mint itt, ráadásul nem kapsz érte sok mindent, az ÁFA is kiugróan magas, a fizu meg röhej) aztán gyere vissza, te töketlen barom. Leülhetsz.

5. Nekem az sem tiszta, hogy lehetne bármilyen besorolás igazságos.

Övezetek, ugyan már, és ha a nagymami háza köré épült egy lakópark, az övé is csillagászati értékre lenne taksálva? Vagy: lakótelep összes lakása ugyanannyi lenne, amikor vannak benne luxus szintre felújítottak és 20 éve lelakottak is?

Terület alapú: Igen, persze majd ha a négyzetméter árak mindenhol ugyanakkorák lesznek.

Azt is figyelembe illene venni, hányan lakják, mennyi fizuból élnek stb.

6. Nyugdíjasok, örökösök

Ez tényleg röhej, hogy ha a nyugdíjas tulaj nem tudja kifizetni, az örökös szívhat majd. Köszike


7. Úgy veszi ki magát a helyzet, hogy a kormány csak azért akarja megsegíteni a devizahiteleseket (mármint hogy ne kerüljenek utcára), mert akkor nem tudnának ingatlanadót fizetni.

8. A FIDESZ úgyis eltörli, ha kormányra kerül.

Khm, khm. Politikusnak elvből nem hiszek. Majd ha Szent Orbán bátyánk ezt közjegyző előtt írásban rögzíti, talán, de talán még akkor sem. Viszont ez egy ekkora magas labda, hogy az összes párt fel fogja használni a kampányban.

9. Nekem ne pofázzon ingatlanadóról meg közteherviselésről aki kimenti az összecsalt milliárdjait külföldre.

10. Aki eddig csalt, most is fog.

Továbbiak a vastagbőr blog-on, zero összeszedett mindent.



Ja de most már csak beválogatok pár jó hozzászólást az indexről:

naív barom:

totyatotya
Pale, es pont ez a javaslat celja, hogy te (meg en, aki full be vagyunk jelentve) NE fizessunk tobb adot. Az fizessen pluszban, aki minimalberbol el ceges lizingelt 300 nm-es hazban


totyatotya
Asszem feladom, itt vagy a tobbseg minimalberes es ezentul tobbet kell fizetnie (helyesen), vagy pedig basztok felfogni, hogy aki eddig szja-t rendesen fizetett, az abbol levonhatja az ingatlanadojat



De igazából neki van igaza:

2009.05.12 14:19:26Szelid sunmalac
Gratulalok posztiro! Sikerult megint egyoldalrol megkozeliteni a dolgokat! Igen, en is viageletemben munkabol eltem es soha egy fillert nem loptam es csaltam. Jelenleg annyi adot fizetek be, hogy harom masikat csak az adombol el lehetne tartani brutto beren. Megmondom oszinten a faszom kivan az egesszel, meg az olyanokkal is, akik nehany osszeollozott baromsagbol kepesek cikket irni. Csokkentik az szja savhatarait? Igen? Aztan jovore szuperbruttositott berbol szamoljak majd ki? Ember, kiszamoltad mar valaha mit jelent az? Azt kerlek szepen, hogy akarmeddig is tart majd az also savhatar, MEG TOBBET fogok adozni. Ezek utan te nekem ne akard megmagyarazni, hogy a hitelbol es adozott jovedelmbol vett 45 nm-es lakasom utan megint adozzak. Teszem azt most is a keruletnek e az onkormanyzatnak. Vagy megis mit gondoltal? Vettel te mar egyaltalan lakas? A kedve miniszterelnok ur azt mondta lehet kisebbe koltozni. Harom embernek meg hova? Munkasszallora menjek felmillas keresettel, amiert kokemenyen megdolgozom, mert szolidarisnak kell lennem a sok kibaszott okoskodo ingyenelovel? Csak meg egy aprosag: gondolom az ingatlanadonal figyelembe veszik majd a fennallo hiteltartozasom hanyadat is es csak az onresz utan kell adoznom. De ugye nem igy lesz...Ugye teged az sem zavar, hogy konkret, meghatarozott listarol kell majd ertekbecslot valasztanom, de magat az ertekbecslest NEKEM kell megint fizetni....Elmesz te a faszba!

0 megjegyzés: