2009. május 27., szerda

Családtámogatás

Nem akartam belemászni a Bajnai-féle gyes gyed stb témába mert idő előtt felhúzom magam a témán de találtam egy apokaliptikus cikket, nagyon remélem hogy nem válik valóra:


'Nem gyerekjáték
Bajnai-csomag: brutális bölcsödei díjakra számíthatunk!


Élő Anita, uzlet@hetivalasz.hu
9. évfolyam 21. szám, 2009.05.21


A kormány megszorító csomagja a középosztálybelieket bünteti, miközben a szegényeket abban teszi érdekeltté, hogy mielőbb nagycsaládossá váljanak. A parlament hétfőn szavazta meg az anyasági ellátások idejének lerövidítését és összegének megkurtítását. A Fidesz szerint hiába: ha hatalomra kerülnek, állítólag visszaáll a régi rend.


"Fel tudjuk venni a kicsit" - mondja egy női hang a telefonba. Ez az ötödik bölcsőde, ahol érdeklődünk, megörülünk hát, de túl korán, mert a mondat folytatódik: "Havi 65 ezer forintos térítési díjért."


Találomra választottunk ki tíz fővárosi és környéki intézményt, és felhívtuk őket, hogy júniustól munkát találtunk, ezért bölcsődében szeretnénk elhelyezni kétéves gyermekünket. Ugyanazzal a kéréssel fordultunk hozzájuk, amelyet a Bajnai-csomag következtében családok tízezrei lesznek kénytelenek megfogalmazni, amikor - a 2010. április 30. után születettek esetében - három évről kettőre rövidül a gyermekgondozási segély (gyes) ideje. A már ma is zsúfolt bölcsődékben sorban utasítottak el bennünket.

Előjegyzés kisdedekre

"Nyolcvan férőhelyre tavaly száz gyermeket vettünk fel, és szeptemberre már a keret másfélszeresénél tartunk. Talán 2010 szeptemberére lenne helyünk, ám addigra a kislánya már óvodába megy" - sajnálkoznak a IV. kerületi Rózsakert bölcsődében.

"Semmi esetre sem tudjuk felvenni" - mondják a XV. kerületi Kavicsos közi bölcsiben. A központban már jövő év szeptemberére is sorban veszik fel az előjegyzéseket. Képtelenségnek tűnik, de igaz: egy 22 hónapos gyermek legkorábban 16 hónap múlva kerülhet be az intézménybe. A hölgy megerősíti, és nem tiltakozik, amikor felvetjük: talán már a baba születésekor be kellett volna állnunk a sorba. Budakeszin is kosarat kapunk: ott harminc helyre hatvan gyerek jelentkezett - nehezebb bejutni, mint egyik-másik egyetem jogi karára.

Megpróbáljuk hát a kormány által csodaszernek nevezett családi napköziket, s mindjárt az elsőben szerencsével járunk, ám a már említett 65 ezer forintos havi díjban a pelenka, de még a popsitörlő sincs benne. Ki is ábrándulunk a zuglói Csillagszemű Gyermekházból, és a XXII. kerületben próbálkozunk tovább. A Családi Napközi a Boldogabb Gyermekekért havi 58 ezer forintunkból boldogulna. Tárcsázunk tovább, ezúttal az agglomerációban kísérletezgetünk. Taksonyban havi 62 ezer a tarifa. Csanán Háztűzőrzőék csak előjegyzésbe vennének minket, itt havi 35 ezer forint a díj, ami nem tartalmazza az étkeztetés költségeit, arra újabb 12 ezer forintot számolnak fel. (Nem aprózzák el. Összehasonlításként: egy kisiskolás étkeztetése hétezer forintot kóstál.)

Nem reprezentatív felmérésünkből az derül ki: ha az anyák nem maradhatnak otthon három évig - amint ez egyébként a gyermek fejlődése szempontjából kívánatos lenne -, akkor többségük csak magánbölcsődében tudja elhelyezni gyermekét. Manapság ezeket családi napközinek hívják, ám a jelek szerint megint sikerült megalkotnunk a magyar abszurdot. A családi napközi az az öszvér, amely a szamár csökönyösségét és a ló sérülékenységét örökölte: az állam ugyanannyit fizet, mintha önkormányzati intézmény lenne, a szülőknek gyakorta mégis annyiba kerül, mintha magánbölcsődébe vinnék a gyermekeket. Mindez azt is jelzi, hogy a családoknak a megszorító csomag miatt nemcsak a gyes elvesztésével kell számolniuk, hanem azzal is, hogy az anya fizetésének jó részét be kell majd pengetni egy bölcsőde pénztárába.

Eltüntetett gyedforintok

Az EU-val és az IMF-fel kötött hitelszerződés feltételei között szereplő gyes-gyed-rövidítés nem pusztán fiskális ügy, hiszen éppen akkor szakítják el a gyermeket az anyától, amikor a beszédfejlődése fontos életszakaszba ér, ezért a legtöbb egyéni törődést igényli.

A megszorítás még jobban sújtja a kisebb településeken élőket, mivel a tízezer lélekszám alatti városokban, falvakban nem is kötelező bölcsődét fenntartani. Tessék elképzelni azt a pedagógust, akinek a gyermek kétéves korában lejár a gyede, és vissza kell mennie tanítani, de helyben nincs bölcsőde. Hova teszi a gyermekét? A kisded lehetne például "bejáró", a szülők hajnalban bevihetnék a tíz kilométerre levő városba, majd gyorsan visszamennének a településükre dolgozni. (Ha a városban legalább lennének üres helyek.)

Az egész megszorítás nemcsak érzelmi-nevelési szempontból végiggondolatlan, de rendszerszerűen is teljes képtelenség. S mindez nem néhány száz család gondja, amit "bölcsődebuszokkal" meg lehetne oldani. Magyarország népességének több mint negyven százaléka, 4,1 millió ember él tízezer lakos alatti településen. Mindebből jól látszik, hogy bár a közvélemény leginkább a családi pótlék megadóztatása miatt horkant fel, a legnagyobb veszteségeket a kisgyermekesek szenvedik el. És akkor még nem is említettük a szüléskor járó anyasági támogatást, amelyet szintén megadóztatnak. (Persze csak azoknál, akiknek van munkajövedelmük. A többiek továbbra is hozzájutnak a teljes összeghez.)

A 20 évnél idősebb főiskolásokat, egyetemistákat eltartók jövő évi vesztesége annál is nagyobb lesz, mint ha mégis bevezették volna a tandíjat, amelyet tavaly népszavazás törölt el. Az eredeti tervek szerint ugyanis az alapképzés tanévenként 105 ezer, a mesterképzés 150 ezer forintba került volna. Most ennél jóval nagyobb a sarc, csak éppen nem befizetni kell, hanem a kifizetés marad el. Az egykéktől (vagy akiknek felnőttek a testvérei) évi 146 ezer forintot, a nagycsaládosoktól 190 ezer forintot vesznek el, mert a 20 évnél idősebb főiskolai és egyetemi hallgatók már nem lesznek jogosultak a családi pótlékra.A megszorítás egyértelműen a középosztály ellen irányul. Miközben a kormány azt mondja, az anyasági támogatások átalakítására az alacsony női foglalkoztatás miatt van szükség, valójában minden lépéssel azokat sújtják, akik korábbi munkaviszonyuk miatt magasabb ellátásra jogosultak. A nem dolgozó nők, házaspárok családi pótléka nem csökken, mert ők nem fizetnek adót, így ugyanannyi családi pótlékot vagy szülési segélyt kapnak, mint korábban.

Bár Ferge Zsuzsa akadémikus szerint a szegények támogatásait már idén januártól durván visszavágták, a szociális minisztérium sajtóirodája lapunkkal azt közölte, nincs ilyen módosítás: a kétéves gyes lejárta után az anyák rendelkezésre állási támogatást kérhetnek. Ennek összege még magasabb is a gyesénél, mert nem vonnak le belőle nyugdíjjárulékot. Ha nem tudják a gyermeket bölcsődében elhelyezni, akkor rendszeres szociális segélyt igényelhetnek, melynek összege 57 ezer forint is lehet.A legbiztosabb szociális jövedelemhez akkor juthatnak, ha gyorsan harmadszor is szülnek, mert akkor főállású anyaként legkisebb gyermekük nyolcéves koráig a gyessel megegyező összeg illeti meg őket. Igaz, a rászorulóknak a zökkenőmentes átálláshoz az első gyermek világra jöttét követő négy év alatt még kétszer kellene szülniük. Vagyis a szegényeket a minél gyorsabb gyermekvállalásra ösztönzik. Mindkét réteget sújtja a lakásépítésnél és -vásárlásnál eddig igényelhető szociálpolitikai támogatás megvonása. A negyven év alattiak sorban kötnek házasságot, és ígérnek be két gyermeket, mert június 30-ig érvényes hiteligényléssel még hozzájutnak a 2,4 millió forintos összeghez.

A múltat eltörölni

Öröm az ürömben: a családtervezésnél aligha kell komolyan venni a Bajnai-kormány ijesztgetéseit, hiszen az intézkedések nagy része csak a 2010 májusa után születettekre vonatkozik. Vagyis éppen akkor jönnek világra ezek a gyermekek, amikor a mostani kormány ideje kitelik. Harrach Péter, a Fidesz-kabinet korábbi szociális minisztere a Heti Válasznak azt mondja, ha kormányra kerülnek, visszaállítják a jelenlegi családi támogatások rendszerét, a gyed újra két évig, a gyes pedig hároméves korig járna. (A két évnél rövidebb előzetes munkaviszonnyal rendelkezők számára a Bajnai-csomag a gyed időtartamát is megkurtítaná.) Az új szabályok így is sokakat visszariaszthatnak a családalapítástól, és megbosszulja magát, hogy a kormány egy rövid távú válságot úgy kezel, hogy még a jelenleginél is súlyosabb demográfiai válsághelyzetet idéz elő.'





Szomorú egy helyzet. Előbb talán végig kéne gondolni a dolgokat, nem Hübele Balázs módjára vagdalkozni az illetékeseknek. Persze nyilván vastagon leszarják az ország sorsát.

Majd ha lesz minden gyereknek bölcsődei hely, rugalmas munkaidő az anyáknak stb akkor lehet intézkedni idióták.

0 megjegyzés: