2009. április 24., péntek

A mellékvonal, ahol több a vasutas mint az utas

Pár hete volt egy jegyzet az indexen, ami felborzolta a kedélyeket MÁV ügyben, itt a lényeg:

'Kisszénás egy tanyacsoport, komoly vasútállomással. A tanyacsoportban van 7 tanya. A 7 tanyából 6 lakatlan, egy tanyában lakik egy fiatalasszony, óvodás kislányával. A másik 6 tanyából a lakosok már elköltöztek, de két tanyához hoztak egy úgynevezett tanyást. A tanyás olyan ember, aki a gazda helyett gondozza a két gondjaira bízott tanyát és a tanyán maradt állatokat, kosztért és kvártélyért. Ezen kívül az egyik elhagyott tanyában vannak még baromfik és macskák. Ezeket is eteti egy bácsi, aki hetente kétszer-háromszor vonattal érkezik.
Innen indul a Kisszénás-Kondoros vasútvonal. Nem bonyolult a vonalvezetése. Egyenesen megy a pusztában 6 km-t, míg beér Kondorosra. Ez a vonal a MÁV nyilvántartásában az ország legkevésbé kihasznált vasútvonala. 2006-ban átlagosan 0,7 utast számoltak vonatonként, azaz három vonatonként volt két utas.
Ez mára lecsökkent. A helyi vasutasok készségesek, udvariasak, segítőkészek. Név szerint sorolják a heti (nem napi) „utasáramlatot.” Van ugye az óvodás kislány, akit anyukája reggel bevisz Kondorosra az óvodába, délután hazahoz. Ők fix utasok a hét öt napján. Van ugye a macskát etető, tojást összeszedő bácsi, aki Kondorosról jön ki hetente kétszer-háromszor. És van a pénteki három diák, akik messze tanulnak, de péntek délutáni vonattal jönnek, és vasárnap délutáni vonattal mennek. Vannak még eltévedt turisták, vasútbarátok, belőlük is minden hónapra akad egy-kettő.
Naponta három pár, azaz hat vonat közlekedik.'

Nos, akkor pár napig volt csámcsogás a témában, aztán ez elsikkadt. Az MTV Szempont c. műsorában tegnap láthattunk helyszíni riportot amitől még Hrabal mesternek is leesne az álla. Naponta 3 pár vonat, utasok nélkül, munkát adva 4 vasutasnak. Még jó hogy Gaskóék paráznak a leépítéstől. Nekem igazából az a rejtély, hogy ez a mellékvonal hogy maradhatott ki a két évvel ezelőtti bezárásokból??? Mert sokkal jobban megért rá mint például a Kecskemét-Füllőpszállás közti vonal, amin jóval több utas volt. Itt tényleg elég lenne egy kisbusz.

A videó megnézhető az MTV oldalán, itt, csak erős idegzetűeknek.

2 megjegyzés:

aGinger írta...

Jaja, láttam tegnap a Szempontban. És akkor persze sztrájkolnak, h dehát húúúúszezer ember munkája szűnne meg...hát baszki, az én adómból ne vakarja a tökét az üres állomáson egész nap!

Ildee írta...

Nevetséges az egész