2009. április 7., kedd

A Sátán Bibliája



Nem hallottam erről a kódexról és a kapcsolódó legendákról amíg véletlenül ki nem szúrtam a National Geographic műsorában a TV műsorban (még jó hogy a kereskedelmi TV-k nézhetetlenek...). Nem tudom különleges-e hogy nagyon érdekelnek a történelmi érdekességek (és van-e köze ennek ahhoz hogy kb történész családból származom), de egyszerűen imádok minden ilyen témát, ami megmutatja hogy a történelem nem csak száraz tények összessége, hanem nagyon is izgalmas történeteké (mivel az emberiségről szól, az emberek pedig sohasem unalmasak).



A Sátán Bibliája (avagy Codex Gigas) a középkor legnagyobb kódexe. Próbáltam olyan képet belinkelni ami megmutatja, valójában mekkora ez a könyv. A súlya 75 kg, vagyis annyit nyom mint két topmodell. Egy ember nem is nagyon tudja kinyitni, olyan nagy.


Számos legenda és rejtély övezi a kódexet. A legérdekesebbek persze azok amelyek azt ecsetelik, hogyan készült, hiszen még ma is nehézkes lenne egy ekkora könyvet megírni, kötni stb.


A kódex a XIII. század elején készült, a csehországi Podlažice bencés-rendi monostorban. A leghíresebb legenda szerint egy szerzetes munkája az egész kódex. Történt ugyanis hogy megszegte a rend szabályait, ezért befalazásra ítélték. Hogy megmentse életét, ígéretet tett hogy egy éjszaka megír egy kódexet, amely az emberiség összes tudását tartalmazza, mindössze egy éjszaka alatt, így gondoskodva a monostor örök hírnevéről. Éjféltájt ébredt rá, hogy nem képes a feladat végrehajtására, ezért jobb híján eladta a lelkét az ördögnek, aki cserébe befejezte a művet. A szerzetes hálából megörökítette az ördögöt egy egész oldalas képen (innen a kódex neve):



Ekkora képen megörökíteni a sátánt nem volt szokványos dolog akkoriban, ez az egy oldal tette hírhedté a kódexet. Az emberek annak is különös figyelmet fordítottak hogy a képet megelőző és az azt követő pár oldal háttere sötétebb, mint a többi, ez is egy újabb bizonyíték volt arra hogy ő maga írta a kódexet. Tudósok szerint egyszerűen arról van szó, hogy ezek az oldalak voltak a legjobban kitéve a fénynek, levegőnek stb mivel az emberek ezeket az oldalakat nézegették a legtöbbet. Ami még érdekesebbé teszi a kódexet az az hogy az egész ó-és újszövetségen kívül tartalmaz még korabeli ördögűzési praktikákat és gyógyászati tanácsokat.

Ha el is tekintünk a 'sátán írta' elmélettől, akkor is felvetődik pár kérdés a keletkezéséről: Hány ember műve? Hány évig dolgoztak rajta? stb. Nos, a műsorban szekértők egy csoportja próbál választ adni a kérdésekre, rövid időre tanulmányozhatták a kódexet.

Hihetetlennek tűnik a gondolat hogy mindez egyetlen ember műve. Márpedig a szakértők megvizsgálták az írás jellegzetességeit, a tinta összetételét és más tényezőket ami bebizonyította hogy egy ember (valószínűleg a legenda-béli szerzetes) írta ezt a monumentális kódexet. A következő kérdés az volt, vajon mennyi ideig tartott? A szakértők becslése szerint legalább 20-25 évbe telt, mire elkészült. Még nagyobb lehet az elismerésünk az ismeretlen szerzetes iránt, ha figyelembe vesszük, hogy a kódex h-i-b-á-t-l-a-n!! Vagyis 25 év tökéletes koncentráció, gyertafénynél, libatollal.

A legendáról még annyit, valószínűleg egy fordítási hiba indította el: a szerzetest nem befalazásra ítélték, hanem remete módra végezte kemény munkáját, hogy lelkét megszabadítsa a bűnöktől.

A kódexet jelenleg a stockholmi királyi könyvtárban őrzik, és majd leestem a székről amikor megláttam a honlapjukon, hogy az egész kódexet digitalizálták, végig lehet lapozni, nagyítani stb (nálunk mikor lesz ilyesmi vajon?).

0 megjegyzés: