2009. március 28., szombat

Krimi a krimiben

Nem tudom, mennyi igaz ebből a hírből de érdekességnek nem rossz (és az egész CSI világunk összeomlik,na jó, azért abból se veszünk be mindent):


'Fantomnak bizonyult a fantom


Ilyen rafinált női bűnözővel rég nem volt dolga a német nyomozóknak. Hol rabolt, hol lopott, hol súlyos testi sértést követett el az a fantom, akit majd két éve üldözött több tartomány rendőrsége. A hajtóvadászat most véget ért: a mintegy negyven különböző bűncselekménnyel gyanúsított "tettesről" azonban kiderült, hogy soha nem létezett, tényleg fantom volt. A média pedig azt találgatja, tapasztalt rendőrök miként követhettek el ekkora balfogást.

A fantomot hajszoló nyomozók mindegyik helyszínen találtak egy bizonyosan nőtől származó DNS-mintát. Mint a Németországban nagy port kavaró ügyben eljáró saarbrückeni ügyészség közölte: szinte bizonyos, hogy a DNS-minták rögzítésére használt vattás pálcikák voltak "piszkosak". Azt nem tudni, hogy a steril eszközökre hogyan kerülhetett a női DNS, ami lehet, hogy egy egyiptomi gyapotszedőé vagy a pálcikákat előállító németországi gyár egyik női alkalmazottjáé.
A baden-württembergi rendőrség még 2007 áprilisában kezdett el nyomozni az ismeretlen nő ellen, akit egy rendőr meggyilkolásával gyanúsítottak. Idővel egyre több bűncselekményben bukkant fel az a bizonyos női DNS, csak éppen a bűncselekmények semmiféle összefüggést sem mutattak egymással. A németeket az osztrák kollégák szembesítették azzal, kárba ment minden eddigi erőfeszítésük. Egy linzi diszkóverekedés résztvevőin kimutatták a heilbronni fantom DNS-ét, miközben a konfliktusnak nem volt női résztvevője. A német rendőröket nemcsak a kínos balfogás nyomasztja, a közel negyven ügyet, így a heilbronni rendőrgyilkosságot is elölről kell kezdeniük
A Süddeutsche Zeitung szerint a DNS-minták bepiszkolódása elég gyakori dolog. A korábban kikezdhetetlen bizonyítéknak hitt DNS-mintával szemben ugyanakkor egyre több kétség merül fel. Mint a müncheni lap írta, nemrég egy öngyilkosságot elkövető férfi holttestéről női DNS-mintát vettek. Először azt hitték, kettős öngyilkosság történt, de aztán kiderült: az áldozat korábban csontvelő-átültetésen esett át, a beültetett csontvelő egy nőé volt és az új szerv a férfi testében női DNS-t tartalmazó vért kezdett el termelni.' (NOL)


Pedig az átlagos TV-néző ma már tudja, hogy a DNS teszt aztán 100%-os bizonyíték, ezek szerint mégsem, a hibalehetőség itt is jelen van (arról nem beszélve hogy olyan esetről is olvastam, ahol egy egypetéjű ikerpár egyik tagja követte el a bűncselekményt, de az azonos DNS hiányában nem tudták meghatározni, melyikük volt - ezért mindketten szabadok).

0 megjegyzés: