2009. március 25., szerda

Időzített bombát jelentenek a nyugdíjak

Brr az embert kirázza a hideg ha ilyen szalagcímet olvas. Már ott tartunk hogy az emberek csak akkor néznek híradót, hallgatnak vagy olvasnak híreket ha még mélyebb depresszióba akarják taszajtani magukat. És még meglepődnek a kurvaokos szakértők hogy soha nem látott pesszimizmus jellemzi a magyarokat (a megkérdezettek 90%-a semmi jóra nem számít, ha jól emlékszem egy friss felmérésre). Talán táncikálni kéne az embereknek mert elvesztették az állásukat és esélyük sincs elhelyezkedni?

Amin most kiakadtam az ez volt (az eredeti Wall Street Journal-os cikk itt):

'A tízmilliós Magyarországon hárommillió nyugdíjas él. A kormány a rendszeres havi nyugdíjakon kívül külön juttatásokat ad a balesetek áldozatainak, a rokkantaknak, a katonai és rendőrségi veteránoknak, a polgármestereknek, az özvegyeknek, a gazdáknak, a bányászoknak, valamint az elismert művészeknek. Az átlag magyar 58 éves korában megy nyugdíjba, a 60 és 64 év közötti magyaroknak csak 14 százaléka dolgozik, szemben a több mint 50 százalékos amerikai mutatóval.'

Először is csak engem lep meg hogy a polgármesterek is kapnak külön juttatást (vagy tényleg csak elírás?).

Másodszor pedig: amerikából aztán nagyon könnyű okoskodni a magyar nyugdíj rendszerről. Talán ha azt is leírná a szerző hogy a 45 év felettieket már a válság előtt sem alkalmazták szívesen a munkáltatók (az már megint egy más kérdés hogy miért), manapság pedig kb 0% esélyük van elhelyezkedni, amikor fiatalok tízezrei is az utcára kerültek; akkor kissé tárgyilagosabb lenne a cikk. Ráaásul nálunk az idősebb generáció főleg a fejletlenebb, kisvárosi, falusi környezetben él, ahol aztán semmi munkalehetőség nincs. A kisnyugdíjasok pedig sokszor tényleg választani kénytelenek hogy fűtsenek-e vagy kiváltsák a gyógyszereiket (lásd a télen az otthonaikban megfagyott embereket). Ez nem amerika, ahol a nyugdíjasoknak telik arra, hogy Floridába költözzenek, a magyar nyugdíjas örül ha össze tudott kaparni magának egy tehermentes lakást, és valószínűleg az egészsége is ráment az utóbbi 50 év viszontagságaira. Persze vannak olyanok is, akik jól élnek, én nem róluk beszélek.

Az is igaz hogy rengetegen lógnak otthon rokkantnyugdíjjal stb, ezeket a visszaéléseket tényleg meg kéne szüntetni, de ez nem egy csettintős problémamegoldós feladat, a mai munkanélküliség mellett semmi esély ezeket az ingyenélőket munkába fogni. Tudom, demagóg vagyok.

Ja és hogy mi a megoldás? Fingom sincs, de nem is az én dolgom kitalálni, én csak törpöltem egyet.

0 megjegyzés: