2009. március 20., péntek

Kúl filmek: Jég veled

Származási hely: más




Azok, akik nem nézték az 1988-as téli olimpiát, ebből a filmből ismerték meg az első jamaikai bobcsapat történetét. Elsőre legalábbis akkora ellentmondásnak tűnik ez a két szó együtt, mint a síksági hegymászás. Pedig a film igaz történetet dolgoz fel (bár erősen felszirupozva).

A sztori röviden: Van 3 rövidtávfutó jamaikában, akik a helyi selejtezőben egyikük (Junior) szerencsétlen esése miatt nem jutnak be az olimpiai csapatba. Egyikük, Derice mindenképp részt akar venni az olimpián, akár úgy is hogy egy másik sportban próbálja ki magát. Sajnos semmi más lehetőség nem akad, amikor megtudja hogy él a szigeten egy Irv Blitzer nevű tag, aki kb 20 évvel korábban akart rövidtávfutókból összehozni egy bobcsapatot. Nosza, meg is keresi a már eléggé elhízott edzőt (aki anno még aranyat is nyert), hozzanak össze egy csapatot. Az edző persze elhajtja a srácot, de hamar feladja az ellenállását és megkezdődik a toborzás. Egy lepukkant teremben tartanak bemutatót az érdeklődőknek, hogy mi is az a bob. A lejátszott jelenetek nagy része orbitális baleseteket mutat be, persze a jelenlévők pánikszerűen rohannak ki. Csak két jelentkező akad, mit ad isten, pont az a két futó aki Derice-el együtt elesett a 100 méteres futás kvalifikációján. Persze az egyik szenvedő alany, Yul Brenner először tiltakozik az ellen, hogy pont azzal legyen egy csapatban, aki elszúrta egyetlen esélyét hogy elhagyja a szigetet, de nincs más választása, marad. A csapat negyedik tagja Sanka lesz, Derice barátja, aki a film kötelező 'jópofa figurája': indulás előtt mindig megpuszilja a kabala-tojását, és ő az, aki a legrosszabbul bírja a jeges kiképzést.

A legnagyobb probléma ugyanis nyilvánvaló: ezek a srácok csak jégkrém formájában találkoztak jéggel. Jobb híján valami kerekes szerkentyűben gyakorolnak. Mivel pénzük nincs, megpróbálnak szponzorokat találni az útra, de mindenki körberöhögi őket: jamaikai bobcsapat?? ÁÁÁÁ. Szerencsére kiderül, hogy Junior gazdag családból származik, eladja a kocsiját, ezzel fedezve az utat és megmentve a csapatot.

Megérkeznek Calgary-be, a fiúk persze sokkot kapnak a mínusz 30°-os helyi klímától, főleg Sanka, aki még a táskáját is magára húzza:


Származási hely: más

Itt aztán kezdődik az igazi kiképzés, a fiúk sorra esnek el a jégpályán rögtönzött gyakorlaton, a bobpályán, csetlés-botlás,van itt minden amit ki lehet hozni ebből a komikus helyzetből. Szereznek egy rozzant bobot is, megismerkednek a favorit csapattal, a svájciakkal, akik persze ugratják őket, hogy nincs ott semmi keresnivalójuk. Ezek a svájciak igazi droidok, zabszemmel a seggükben, de Derice csodálja őket és megpróbálja utánozni is a módszereiket, de a többiek észhez térítik őket, hogy ők jamaikaiak, tegyenek is hát úgy. És ekkor beindul az őrület, először az égvilágon mindenki szánakozva röhögi ki őket, de aztán kialakul a jamaika-kultusz a nézők körében.

Tetőfokára hág a láz amikor a csapat megszerzi a 8.-ik helyet az első selejtezőben, hatalmas meglepetést okozva mindenkinek. Sajnos azonban a következő selejtező folyamán az utolsó kanyarban nagyon nagy balesetet szenvednek. A bob az oldalára fordul, az irányító feje rosszat sejtetően felkenődve a jégfalra. Csodával határos módon azonban mind a négyen sértetlenül szállnak ki, és besétálnak a célba, bár kiestek a versenyből, becsületesen küzdöttek. Legalábbis a valóságban, a film készítői ugyanis nem bírták ki valami szirup nélkül elképzelni a film végét (végülis Disney-filmről van szó), és az ő verziójukban a csapat hősiesen felkapja a bobot és beviszik a célba; a felemelő pillanatban persze mindenki megtapsolja őket, még az ellenszenves svájciak is. A filmben egyébként a rozzant bob hibája okozza a balesetet, azt nem tudom, ez tényleg így volt-e vagy ezzel is csak fokozni akarták a heroikus fílinget. Egyébként a baleset fönt van a youtube-on.

Ez egy igazi 'feel good' film, és az is biztos hogy egy magyar más szemmel nézni mint pl egy amerikai vagy svájci, hiszen mi is kis ország vagyunk, nem hósport-nagyhatalom, mégis összehoztunk egy bobcsapatot... Na de sok a szöveg, itt egy mix a filmből (bár langyi zenére, de benne van az összes jó jelenet):


0 megjegyzés: