2009. március 17., kedd

Spanyolország abortuszfordulat előtt

Mostanában elég sok hír van ebben a témában, mintha felbolydultak volna a tradicionálisan konzervatív európai országok. A mostani hírből nekem igazából az jön le, hogy Spanyolországban milyen irdatlan jogi kaki van:

'A spanyol kormány néhány hónapon belül meg akarja szavaztatni a parlamenttel azt a törvényt, amely kimondja a magzatelhajtás jogát és ingyenességét. A La Razón már azt is jellemzőnek tartja, hogy az abortusz ügyét az egészségügyi tárcától az újonnan létrehozott esélyegyenlőségi minisztérium hatáskörébe utalta. Ebből kiderült, hogy a baloldal szerint valójában nem a nő egészégének védelme a tét, ahogy a hivatalos érvelések szóltak évtizedeken át. Hanem ideológiai kérdésről van szó: az állapotos nő kizárólagos jogává kell tenni, hogy döntsön a magzat sorsáról.
A készülő törvényjavaslat március elején bejelentett irányelvei szerint a magzatelhajtás a terhesség tizennegyedik hetéig lesz szabad és ingyenes, de engedélyezhető a huszonkettedik hétig, ha veszélyben forog az anya élete, vagy fejlődési rendellenességben szenved a magzat.

A lap a legnagyobb újdonságnak mégis azt nevezi, hogy a törvény hatályba lépése után a tizenhat éves vagy annál idősebb terhes nőnek nem lesz szüksége szülői hozzájárulásra a magzatelhajtáshoz. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy hiszen a spanyol jog ebben az életkorban már lehetővé teszi a házasságkötést, és a nemi kapcsolatot sem tiltja. Következésképp elég érettnek kell tekintenie a tizenhat éves lányt a magzatelhajtásra is.

Erre a La Razón azt kérdezi, vajon ha a tizenhat éves lány elég érett a magzatelhajtáshoz, akkor miért nem kaphat szavazati jogot? És főképp: ha egyszer szülői engedélyre van szüksége egy vakbélműtéthez, hogy létezik, hogy az abortuszhoz nem kell gondviselői engedély?

Némely autonóm tartomány pszichológusi vizsgálatot ír elő arra az esetre, ha fiatalkorúak esztétikai célú plasztikai műtétre jelentkeznek. A törvény hatályba lépte után abortusz esetén nem lesz hozzá joguk. „Ez pedig arra vall, hogy a szocialista kormány szemében egy zsírleszívásnak vagy egy orrátszabásnak mennyivel nagyobb jelentősége van, mint egy magzatelhajtásnak.” A konzervatív lap szerint az abortusz minden érintett nő életében súlyos esemény, és banalizálása “nem marad következmények nélkül a társadalom morális egészségére nézve”.


Olyanok ezek a jogi példák mintha egy részeg teve csapkodna össze-vissza. Amúgy meg egy 16 éves lány a mai világban szerintem nem kevésbé érett mint egy 18 éves.

0 megjegyzés: