2009. február 13., péntek

Bájos filmek:Éretlenek

Ez a ma már klasszikusnak számító francia film 1980-ban készült, születésem évében. Az egyetemig nem is ismertem, Mariann barátnőm (aki kicsit idősebb nálam) említette egyszer valami kapcsán, aztán csodálkozott hogy nem hallottam egy ilyen kultuszfilmről. Szerencsére hamar sikerült bepótolni, a magyar TV időnként leadja.

A sztori egy csapat gimnazistáról szól, akik egy drága francia magánsuliba járnak (páran közülük már évek óta tapossák az utolsó évet, de nem igazán akarnak leérettségizni). Idén azonban az igazgatónő elhatározza hogy ezen változtatni fog.

A fő történetszál az, hogy szívatják a srácok a tanárokat, meg egymást. Sajnos a legjobb jelenetről nem találtam videót, a főkolompos Bebel (Daniel Auteuil) kicseréli a WC és az igazgatónő ajtajának feliratát, a következő srác meg persze jól belehugyoz az irodába, a dirinő meghökkent arca előtt).

Amikor az igazgatónő beszerez egy géptanárnőt, a srácoknak ki kell találniuk valamit:




Összehoznak hát egy kamu-bombariadót, amivel nem érnek el semmit, nem marad más hátra, igazi bombát kell csinálniuk. Csinálnak is egy ártalmatlan darabot, ám fatális véletlen folytán elcserélik egy terrorosta-banda ('Bajszos népünk győzni fog') ugyanúgy kinéző, ám halálos bombájával, ami szétrobbantja az iskolát. A bírósági tárgyaláson a bírónő úgy határoz, büntetésük az lesz, hogy le kell érettségizzenek, ellenkező esetben irány a börtön.

Elképesztő trükkök következnek a vizsgán (mikrofon, karkötőbe írt puska, távvezérelt toll, kommunikáció dobpergéssel, pelenkába írt puska - ugyanis az egyik nimfomán leányzó bekapja a legyet valamelyik alkalmi partnertől, és a babát is viszi a szóbelire; egyébként a szülést is sikeresen felhasználják puskázásra stb)


A vége persze happy end, és egy kultuszfilm.

0 megjegyzés: