2009. február 25., szerda

Lex Nokia

Nem túl friss ez a hír, de úgy láttam, február eleje óta nem történt fejlemény a témában.

A hír a következő:

'A Nokia azzal fenyegetőzik, hogy távozik Finnországból, amennyiben nem változtatnak azon a törvényen, amely megakadályozza a cégek vezetőit, hogy belenézhessenek az alkalmazottaik email-jeibe.

[...]

A Helsingin Sanomat szerint a Nokia erős nyomást gyakorol a politikusokra az elektromosan terjedő információk megfigyeléséről szóló új törvény érdekében. A lap szerint az egész azzal kezdődött, hogy a Nokia vezetői gyanút fogtak, hogy egyik alkalmazottjuk titkos információkat továbbított kínai versenytársuknak, a Huawei-nek. A Nokia feljelentést is tett, és a cégnél nagy erőkkel kezdték vizsgálni az alkalmazottak email-jeit, hogy megtalálják a kémet. Csakhogy ezzel a cég megszegte a törvényt. A Nokia ellen azonban nem tettek feljelentést az alkalmazottak, a cikket közölő lap szerint bizonyítékok hiánya miatt.

A finn sajtó az új törvényt, ha lesz belőle valami, Lex Nokia-nak nevezi. Az új törvény megengedné a főnököknek, hogy bármikor megnézzék az e-maileket, valamint a csatolt fájlokat, hogy megtudják, kik küldték azokat, vagy kiknek mentek levelek, mikor és mekkora méretben.'


Nagy Testvér vagy nem Nagy Testvér? Annak ellenére hogy a munkahelyi számítógép elvileg csak munkaeszköz, szerintem nincs ember aki nem használta másra. I.e (Internet előtt) valami egyszerű játékkal szórakozott az irodai dolgozó, mióta pedig mindenhol van net, azóta levelezés, olvasgatás, fórumozás is simán belefér. Komoly jogi és pszichológiai dilemma ez az ügy (a vezérigazgatók sem várhatják el a dolgozóktól hogy 8 órán keresztül lazítás nélkül tolják a szekeret (főleg ha úgynevezett kreatív munkakörben dolgoznak, amit így nem is lehet méricskélni - teljesen más mint egy gyári szalag).

Kicsit elkanyarodtam, a cikk konkrétan a levelezésről szól. Őszintén szólva én ezt nem tartom akkora jogfosztásnak HA a dolgozók is tudnak róla (elvileg persze, mert ki szeretne ilyen helyen dolgozni?, én nem). Aki ennek ellenére is pornóképeket küldözget a haveroknak vagy belsős információkat a konkurenciának, úgy kell neki. Amúgy meg aki információt lop, enélkül is meg tudja tenni (igazából meg ostoba, ha a cégesről küldi).

Szerintem.

0 megjegyzés: