2009. február 6., péntek

Műholdvevő a birkák közt

Származási hely: más


Ebben az esetben a magyar cím jobban kifejezi a film témáját, mint az eredeti (The Dish, ami a műholdvevőre utal).



Ausztrália egyik birkalegelőjének közepén, Parkes-ban áll egy műholdvevő ami fontos szerepet játszott az 1969-es első holdraszállás közvetítésében:



A NASA-nak szüksége volt több műholdvevőre is, de nem igazán bíztak a messzi ausztráliai mérnökökben. Ezért, legalábbis a film szerint, küldenek egyet a saját mérnökeikből, hogy biztos minden tökéletesen működjön a nagy napon ( a Parkes-i honlap szerint persze teljes volt az egyetértés a két ország közt, sok más háttérinformáció is található az oldalon). A kisváros élete természetesen felbolydul a közelgő esemény miatt (VIP vendégek, fogadások stb). Persze előre nem látott izgalmak történnek, egy áramkimaradás miatt egy időre elveszítik az Apollo 11 jelét, a döntő pillanatban pedig olyan erős a szél hogy a megengedettnél nagyobb szögben kell dönteni a műholdvevőt hogy foghassák a jelet. Végül persze minden sikerül, a polgármester büszkén közli a holdraszállást nézőkkel, hogy az 'adás tőlünk jön'.


A figurák és a párbeszédek is üdítőek. Az energikus polgármester; a házsártos felesége; idealista lányuk aki a fejlődő világért aggódik; Rudy, a fontoskodó biztonsági őr, aki minden nap átnevezi a teleszkóp helységeinek biztonsági kódjait, ezzel megzavarva mindenkit, még magát is; a teleszkóp személyzete aki először ellenségesen tekint az érkező NASA-mérnökre de aztán megkedvelik egymást... Na és persze a birkák akik békésen legelésznek miközben Neil Armstrong a holdra lép.

0 megjegyzés: