2009. február 6., péntek

Ha tehetjük, ne Olaszországban essünk kómába

Ez annyira abszurd hogy akár Magyarországon is történhetne:

'Megkezdték pénteken Olaszországban egy 17 éve kómában lévő nő mesterséges táplálásának leállítását, de a jobboldali olasz kormány még az utolsó pillanatban is igyekszik meggátolni e művelet végigvitelét.

Már tíz éve heves jogi és politikai csatározás középpontjában áll a most 38 éves Eluana Englaro ügye. 1992-es autóbalesete óta Eluana kómában van. Miután az orvosok visszafordíthatatlannak ítélték kómás állapotát, Eluana apja az olasz igazságügyi szervekhez fordult 1999-ben, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.

Hosszú jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének. Bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen, így az olasz legfelsőbb bíróság elé került az ügy. A legfőbb olasz bírói testület helybenhagyta a múlt év novemberének közepén a milánói bíróság döntését. E döntés értelmében kezdődhetett el most a mesterséges táplálás fokozatos leállítása. Napról napra, fokozatosan csökkentik a páciens szervezetébe juttatott tápanyagok mennyiségét.

A nagy befolyással bíró katolikus egyház az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet. "Az élet szent... A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal" - állt nemrégiben egy idevágó vatikáni nyilatkozatban.'



Kiemeltem azt a mondatot ami miatt felháborító az egész. Milyen jogon bírálja felül BÁRKI egy ember döntését, legyen az bíró, ügyész, miniszterelnök vagy akár a pápa???

Az élet szent- hogyne, persze, csakhogy ez nem élet, hanem mintha egy zöldség lenne szegény. Apuka helyében fognám szerencsétlent és átszállíttatnám egy olyan ország kórházába, ahol engedélyezik az eutanáziát (tán valamelyik skandináv vagy Benelux államban legális ha jól emlékszem, persze szigorú szabályok mellett). Az álszent pöcsök meg imádkozzanak máshol.

0 megjegyzés: